Hoogstamfruit

Het Sterrebornehof

Hoogstamfruit


In 2008 werd deze prachtige kleine boerderij, gelegen als het laatste huis in een doodlopende straat, gekocht. Duurzaamheid was al de instelling van de vorige eigenaar.


Er is een oude boomgaard met oude fruitrassen: peren, appels, kersen en ... mispels.


We hebben een jonge boomgaard aangeplant in samenwerking met de national boomgaardenstichting. In samenspraak met mijn moeder (Esther Buysmans) werden de rassen gekozen op basis van oa. goede smaak en gezondheid. Er werden oude varieteiten van pruimen, peren, appels, kersen en kweepeer aangeplant.


We oogsten de appels pas wanneer ze volop beginnen te vallen. De opbrengst aan sap is daardoor lager maar de smaak is veel beter.


Er staan verschillende grote okkernotenbomen en kastanjes. In de toekomst willen we ook hier mee aan de slag (noteolie).


Enkele aanwezige soorten:

appel:

dubbele Bellefleur

rode boskoop, calville roude d' automne, court pendu rosat, eysdener klumpke, gravensteiner rood, dubbele keuleman, keuleman, oogstappel, reine des renettes, reinette de baumann, renette de chênée, astrakan rood, sterappel, strepeling, brabantse belle fleur en reinette hernaut.


peren:

conference, doyenné de juillet, doyenné de comice, dubbel flippen, jefkespeer, joséphine de malines, légipont, paterspeer en saint remy.


pruimen:

aan späth, belle de louvain, belle de thuin, leue de belgique, early rivers prolific, jeggerson, monsieur hâtif, monsieur jaune, reine claude d' altan, deine claude d' oullins, reine claude verte, sainte cathérine, violette pruim en mirabellen.


kersen:

hedelfinger riesenkirsche, schaarbeekse kriek, schneiders spae knorpelkirsche, zwarte krakers en bigarreau.
Copyright © All Rights Reserved