Paardenmelkerij

Het Sterrebornehof

Sinan Sterrebornehof juni 2020

Paardenmelkerij Ethisch verantwoord, dwz. diervriendelijk.

Onze paarden leven op de meest natuurlijke wijze in kleine kuddes met verschillende leeftijden en geslachten samen en veulentjes blijven bij hun mama.


Tot 3 maanden oud is de melk exclusief voor het veulen. Daarna worden ze kortstondig gescheiden opdat we de merrie kunnen melken. Hetzelfde als bij mensen, is de uier van een paard na +/- 2 uur maximaal gevuld. We melken onze merries grotendeels op 'bestelling'. Alzo krijgen de mensen écht verse melk met al de daaraan verbonden positieve eigenschappen.Paardenmelk lijkt het meest op mensenmelk. Is men de volle smaak van koemelk gewoon, dan is het even wennen. De smaak van paardenmelk is veel  zachter. Net als mensenmelk, kan je van paardenmelk geen kaas maken.


We kiezen onze hengsten met veel zorg. We bezoeken de vaderdieren omdat we zeker willen zijn van een goed karrakter en een goede gezondheid. Ik ben al 25j bezig met paardenpsychologie en heb me toegelegd op het parelli systeem waar speelsheid en plezier centraal staan, net zoals dat is bij de paarden.

Onze merries zijn dol op mensen en geven deze waarde door aan hun veulentjes. Vanaf de geboorte zijn wij intens aanwezig in hun veulenleven, over hun puberteit tot in de volwassenheid, kunnen ze op ons rekenen.

Op deze manier kopen mensen een gezond veulen, met een mooie pedigree en met een paardvriendelijke basisopvoeding. Dé basis voor 'een partner voor het leven'. We streven er naar dat de bij ons aangekochte dieren niet meer worden doorverkocht. Pas dan is ons ideaal bereikt.

Ook zo voor onze Belgische Trekpaard hengstenveulentjes!


Naast dit ethische aspect heeft paardenmelk nog een pak andere voordelen.

Veel jonge kinderen (en volwassenen) hebben zogenaamde 'koemelkallergie'. Dat is geen allergie maar een intolerantie. Hun lichaam reageert op veel vreemde componenten in hun voeding.  De klachten zijn vaak spijsverteringsstoornissen (diarree, buikpijn,..) , huidproblemen (exzema, jeuk, uitslag,..) en meer algemeen 'niet goed voelen'. Vaak is er een kruisreactie met sojaproducten zodat ook deze genen oplossing bieden. In sommige alternatieven (bv rijstmelk) zitten veel chemische stoffen tgv de bewerking van deze grondstoffen in de landen van herkomst.Paardenmelk wordt niet, zoals koemelk, volledig bewerkt en ontleed. Het is een levende materie. Zeker wanneer ze vers is, kan je profiteren van de levende afweercellen aanwezig in de melk. Ze zijn bedoeld om het darmstelsel van het veulentje te beschermen maar zijn evengoed actief in ons spijsverteringsstelsel.  Zeker bij chronische geirriteerde darmen kan paardenmelk echt soelaa s bieden. Het wordt aangeraden om een kuur van 28 dagen te volgen om maximale ondersteuning  te bekomen. 

Copyright © All Rights Reserved